WordPress Yazı İçerisinde Sayfalama Yapımı

WordPress Yazı İçerisinde Sayfalama Yapımı

Herkese merhabalar,

Genelde uzun ve parça parça yazılar okurken insanların aradıklarını rahat bulabilmesi için genel “İçindekiler” tarzı bir bölüm olur. Bunun web dilindeki ismi sayfalama olarak geçiyor.Aslında fihrist de denilebilir.

Bunu bir eklentiyle çok rahat bir şekilde yapıp , yönetebiliyorsunuz. İsmi “Table Of Contents Plus” indirmek istiyorsanız yandaki linke tıklayabilirsiniz.; https://tr.wordpress.org/plugins/table-of-contents-plus/

Eklentiyi yükledikten sonra araçlar kısmından “TOC+”  bölmesine tıklayarak eklenti ayarlarını yapabilirsiniz. Ben bir sitemde kullandığım ayarlar ;

Eklentinin Kullanımı

Menünün gözükmesini istediğiniz yere ” ” bunu yazıyorsunuz ve eklenti otomatik olarak sınıflandırmayı sizler için yapıyor. Nasıl yapıyor diyen arkadaşlar için örnek vereyim.

<h1>Wordpress Sayfalama Eklentisi</h1>

<h2>Eklentinin Yüklenmesi</h2>

<h2>Eklentinin Ayarları</h2>

<h1>Bilgilendirme</h1>

<h2>Yazar</h2>

<h3>Burak Gültekin</h3>

bu hiyerarşide bir yazımız olsun. Yazının tablonun gözükmesini istediğiniz bir yerinde  etiketini kullandınız. Tablo “h” etiketlerine göre hiyerarşik bir düzen oluşturacaktır yani şu şekilde gözükecektir.

İçindekiler

1-Wordpress Sayfalama Eklentisi

1.1 – Eklentinin Yüklenmesi

1.2 – Eklentinin Ayarları

2- Bilgilendirme

2.1 -Yazar

2.2-Burak Gültekin

Eklentinin Nasıl Bir Faydası Olur ?

H taglarını kullanmanın SEO için olan öneminden bahsetmeye gerek yok diye düşünüyorum. Bu şekilde hem H taglarını düzenli kullanma alışkanlığı edineceksiniz hem de ziyaretçiler aradıklarına sitenizde daha kolay ulaşacakları için kullanıcı performansı açısından verimli olacaktır.

Bazı arkadaşlar ” Ama sitede kalma süresini düşürebilir ? ” diyebilir. Ben şahsen bunun çok ufak bir faktör olduğunu düşünüyorum.  Mesela Google’a “Sakarya Meydan Muharebesi” yazan bir kullanıcı ;

  • Savaşın taraflarını görmek için,
  • Savaşın galibini görmek için,
  • Savaşın hikayesini okumak için,
  • Savaşın tarihine bakmak için

vs vs. bir sürü amaçla bunu yazmış olabilir. Her amaç için farklı sürelerde sitede kalacağından ötürü “Sitede Kalma Süresi” ‘nin   çok kayda değer bir kriter olmadığını , içeriğin kalitesini belirleyecek faktörlerden biri olmadığını düşünüyorum. Tabii sektörel farklılıklar gösterebilir.

Ek olarak şu an tam örnek bulamadım ama Google amcamız bu tarz sınıflandırmaları serp sonuçlarında aşağıdaki gibi gösterebiliyor. Ziyaretçi eğer yazının içindekiler kısmından birini aradıysa altta link olarak orayı verip sayfa açıldığında direkt o alanla yüzleşmesini sağlayabiliyor.

 

Umarım faydalı olmuştur , herkese iyi günler diliyorum.

Özet
Wordpress Yazı İçerisinde Sayfalama Yapımı
Article Name
Wordpress Yazı İçerisinde Sayfalama Yapımı
Description
Wordpress Yazı İçerisinde Sayfalama Yapımı ,Genelde uzun ve parça parça yazılar okurken insanların aradıklarını rahat bulabilmesi için genel "İçindekiler" tarzı bir bölüm olur. Bunun web dilindeki ismi sayfalama olarak geçiyor.Aslında fihrist de denilebilir.
Author
Publisher Name
Burak Gültekin
Publisher Logo

5 thoughts on “WordPress Yazı İçerisinde Sayfalama Yapımı

    1. BurakGultekin Post author

      Açıkcası hiç araştırmadım hocam ama o tarz bir yolu varsa sana mail yoluyla ulaştırırım.

      Reply

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir